
Historiska Hantverkslägret 11-13 juli
Ett hantverksläger i genuin järnåldersmiljö
En arena för experter, vana utövare och amatörer att mötas på. Tillsammans ökar vi kunskapen om- och intresset för äldre slöjd och hantverk! SAVE THE DATE, ANMÄLAN ÖPPNAR 1 MAJ.
Frågor? Maila: hantverkslager@storholmen.org, eller ring: 070-7424009.
Välkommen till Historiska hantverkslägret!

Du väljer en av kurserna för lördagen och en av kurserna för söndagen. Workshops ingår. Medföljande barn kan välja att gå på Slöjdklubb (9-14 år). OBS: Varje kurs har ett begränsat antal platser. Först till kvarn!
Fredag: Ankomst fredag från kl. 16.00. Information om upplägg, visning av museiområdet. En måltid serveras med tunnbröd som du själv bakar över glöden. Prova-på av forntida hantverk för de hugade och lägereldsmys. Vedbastun, som rymmer ca 16 personer åt gången, hålls varm till kvällen.
Lördag: Frukost kl. 8.00. Vi startar kurserna klockan 9.00 – 16.00. Vilken kurs du ska gå har du angett vid anmälan. 12.30 Smörgåslunch med kaffe/te. Föredrag före middagen som serveras runt kl. 18.00. Bastun är uppvärmd.
Söndag: Frukost kl. 8.00. Vi startar kurserna klockan 9.00 – 16.00. Vilken kurs du ska gå har du angett vid anmälan. (se kurserna nedan). En lättare middag/färdkost serveras innan avfärd.
Friluftsmuseet har en långhall, örtagårdar och flera rekonstruerade vikingahus. Blir vädret dåligt har vi tak över huvudet. Det ligger vackert vid Norra Malma naturreservat och gravfält vid sjön Erken. Efter hantverksdag och middag är det skönt med en bastu och ett dopp.
- Vedeldad bastu som rymmer 16 pers vid sjökanten. WC och RWC och varmvatten finns.
- Boende: Du bor i eget tält, men ett fåtal gemensamma sovplatser i tygtält och någon i rekonstruerat järnåldershus kan ordnas vid önskemål. Kontakta oss på: info@storholmen.org.
Svarva en skål med trampsvarv med Oliver Klotzek

OBS Tvådagarkurs. Lördag och söndag
Det finns en unik tillfredsställelse i att tillverka vardagliga föremål för hand. Skålsvarvning har funnits i åtminstone tusen år och sedan den återupptäcktes i väst har svarvningen vuxit snabbt, och det av goda skäl, det är både roligt och givande. Många regioner i världen delar liknande tekniker för att använda vassa verktyg på roterande trä med hjälp av kraften i våra egna kroppar. Med utgångspunkt från en stock färskt kluvet trä lär du dig att på ett säkert sätt använda en yxa för att grovhugga ett skålämne. Därefter använder du krokverktyg för att forma din skål medan du använder en traditionell fotdriven trampsvarv.
Om kursledaren
Oliver har varit en entusiastisk slöjdare i snart 10 år. Han har rest runt och tillbringat tid hos slöjdare i både Europa och USA för att utöka sina kunskaper och bli bättre. Han har främst specialiserat sig på svarvning i en trampsvarv, där han tillverkar skålar och tallrikar samt andra köksredskap. Han vill gärna få fler att öppna ögonen för traditionellt hantverk och förmedla hur värdefullt det kan vara att skapa något med enkla tekniker och sina egna händer.
Samisk mask med Ola Stinnerbom

Jaamie Ahkkas mask
Den samiska masktraditionen är en av de försvunna kulturarven som varit borta från den samiska kulturen i hundratals år. Nåjden har använt masker i ritualer och ceremonier för att se in i framtiden och visa vägen för samebyn. Vi kommer att slöjda och göra Jaamie Ahkkas, dödsgudinnans mask. Den är en halvmask som sitter ovanpå huvudet som används genom att böja ner huvudet. Masken skapas i renskinn både råhud och garvat renskinn.
Ni kommer även att få lära er maskteknik med både gestaltningsarbete och hur man dansar samisk dans med mask, Jaamie Ahkkas dans.
Om kursledaren
Ola Stinnerbom är sameslöjdare, traditionsbärare och förnyare, en allkonstnär från Vilhelmina norra sameby och har arbetat som sameslöjdare i över 40 år. Han står med båda benen i den samiska myllan och skapar modern slöjd som utgår från dåtiden, verkar i nutiden med fokus på framtiden.
Fläta en hasselkorg med Klas Brattberg

Lördag
Detta är en kurs i hur man tillverkar en mindre korg gjord i hassel. Med inget mer än en kniv lär du dig hur man knäcker fram egna spån ur hasselkäppar, bearbetar dem för att till sist fläta en korg.
Om kursledaren:
Klas Brattberg är slöjdare och slöjdhandledare som med vana lär ut tekniker i träbearbetning. Klas var också en av de utvalda deltagarna till 2022 års slöjdresidens med temat Slöjden, skogen och hållbarheten. Till vardags arbetar han på Uppsala Stadsteaters dekor ateljé som snickare och målare. Mera om honom hittar du bland annat på Instagramkontot Trädet flyger (@tradet.flyger)
Karvsnitt och måla på trä med Nina Eriksén

Lördag
Du får lära dig att sätta de små karvsnittsknivarna i träet och öva på de vanligaste snitten. Raka och böjda former + uddsnitt och mer avancerade mönster med passare. Karvsnitt kräver lite planering och tålamod men är ett roligt sätt att dekorera slöjdade föremål. Du får också lära dig att riva egen färg, blanda och måla det du har skurit ut.
Om kursledaren
Nina Eriksén är slöjdare och journalist. Sedan studierna vid Sätergläntan träutbildning har hon fortsatt slöjda på olika platser i landet. Nina bor i sin hemby i Stockholms skärgård och driver slöjdföretaget Riktmärket slöjd och kultur. Hon har kurser både hemma i Simpnäs och runt om i landet: täljkurser, karvsnitt och framför allt sävslöjd.
Tillverka en korg av säv med Nina Eriksén

Söndag
Under dagen får du en introduktion till säven och vi gör en liten sävkorg på frihand och en med mall. Det blir två väldigt olika korgar, vilket är kul. Du får lära dig om hur säven använts historiskt, hur den skördas och används. Du får lära dig om sävens egenskaper, vilka olika tekniker som använts i tillverkningen. Säv är ett material som är lätt att arbeta med, det kräver inga starka händer och passar såväl nybörjare som erfarna.
Om kursledaren
Nina Eriksén är slöjdare och journalist. Sedan studierna vid Sätergläntan träutbildning har hon fortsatt slöjda på olika platser i landet. Nina bor i sin hemby i Stockholms skärgård och driver slöjdföretaget Riktmärket slöjd och kultur. Hon har kurser både hemma i Simpnäs och runt om i landet: täljkurser, karvsnitt och framför allt sävslöjd.
Grundläggande täljning

Under kursen får du lära dig allt du behöver för att börja med täljning. Vi går igenom täljgrepp, tekniker och tillverkar enkla föremål. Under tiden pratar vi verktyg och material, färskt och torrt virke, krympning och böjning mm.
Om kursledaren
Andreas är chef för Hemslöjden i Östergötland och är slöjdare med specialisering på forntida teknik. Han har stor kunskap om trä och trädslag, verktygsslipning och en massa annat. Han är också en väldigt trevlig prick!
Bissie Gierkie, den heliga stenen - Ola Stinnerbom

Bissie Gierkie, den heliga stenen
Bissie gierkie är ett heligt samiskt slöjdföremål från de svunna nåjdernas tid. Den brukades som en del av nåjdbältet och har använts på sydsamiskt område från Marsfjäll i Västerbotten. Den heliga stenen används för att hålla undan onda andar och energier. Det här är en samisk krympteknik där vi syr i fuktigt skinn och när skinnet torkar blir slutresultatet fantastiskt. Det kan användas som ett smycke i ett halsband t.ex.
Om kursledaren
Ola Stinnerbom är sameslöjdare, traditionsbärare och förnyare, en allkonstnär från Vilhelmina norra sameby och har arbetat som sameslöjdare i över 40 år. Han står med båda benen i den samiska myllan och skapar modern slöjd som utgår från dåtiden, verkar i nutiden med fokus på framtiden.
Grundkurs i stenåldersteknik med Mikael Söderblom
En allmän kurs i stenåldersteknik där du får arbeta i trä med flintavslag, göra upp friktionseld, tillverka små föremål i lera och bränna, måla med pigmentfärg på träredskap, skjuta med autentisk båge, prova spjutslunga, arbeta med växtfiber mm. Helt enkelt en kurs fullmatad med stenålderns bushcraft.
Om kursledaren
Forntiden på köksbordet… Mikaels sätt att komma nära förhistoriens människor har varit replikahantverket och målandet. På universitetets arkeologiutbildning var det den experimentella arkeologin osom lockade. Utan det fysiska/känslomässiga blir det ingen riktig anknytning tycker Mikael som är säker på att känslan i skapandet är densamma, oavsett om det sker just nu i Sverige eller hände i Centraleuropa för 35.000 år sedan.
Slöjdklubb 9-14 år

Lördag & söndag
Slöjdklubben är en tvådagarskurs för dig som är mellan 9-14 år där du får upptäcka slöjdens möjligheter och utveckla din förmåga att skapa i olika material tillsammans med andra barn under hantverkslägret. Exakt vad det blir utforskar ni tillsammans. Slöjden varvas med lek, berättelser och kanske ett dopp i sjön om det är varmt ute. Slöjdklubben för barn pågår lite kortare än vuxenkurserna och slutar kl 14.00.
Du behöver inte ha några förkunskaper men ta gärna med oömma kläder och badkläder.
Återblickar från tidigare hantverksläger
Här är några minnen från tidigare läger:
Exempel på tidigare kurser:
- Bronsgjutning i förlorad vaxform
- Grundkurs i täljning
- Guldskinnsbroderi
- Krympburkar
- Korgflätning
- Skånskt yllebroderi
- Slåtter och hässjning
- Slöjdklubb för barn
- Smide
- Spånad för nybörjare och med ullfäste
- Trådtjack, så kallad luffarslöjd
- Tälj en bandgrind
- Tälj en sked och slev ur krokvuxet ämne
- tälja en pall
- Vikingatida och medeltida mat över öppen eld
- Växtfiberflätning
- Växtfärgningens konst och historia